Verhalen van deelnemers

 

Het verhaal van Jacinth

 

Hoe gaat het met jou?

Met mij gaat het goed.

 

Wat heeft corona veranderd in jouw leven?

Ik kan al even niet meer gaan werken. Ik werkte in een bibliotheek, kleuterschool, wasserij en een rusthuis. En ik deed aan yoga. Ik mis dit allemaal wel.

 

Wat heb je de afgelopen weken gedaan?

Ik ga regelmatig wandelen of fietsen. Samen met een vriendin heb ik een concert gegeven. Mijn vriendin speelt cello en ik speel lier. De andere bewoners hebben kunnen genieten van onze muziek.

 

Het verhaal van Sonia

Hoe gaat het met jou?

Stillekes aan gaat het nu wat beter met mij.

 

Heb je het dan moeilijk gehad?

Ja, in het begin wel, omdat er plots veel veranderingen waren. Vanaf eind maart moest ik thuis blijven, mijn dagactiviteiten vielen plots weg en mijn begeleiding kwam niet meer langs. Ik moest zoeken naar een nieuwe dagstructuur.

 

Wat heb je thuis zoal gedaan?

Ik heb wel zeker 150 mondmasker gestikt. De mensen van de dagbesteding noemen mij ‘het stikmachien’ omdat ik zoveel heb genaaid en gestikt.

 

Wat wil je nog zeggen aan De Kei?

De Kei moet verder blijven bestaan. Als de brochure komt, ga ik me zeker inschrijven voor een cursus. En jullie zijn heel goede begeleiding!

 

Het verhaal van Geert

Hoe gaat het met jou?

Met mij gaat het goed.

 

Wat heb je de afgelopen weken gedaan?

Ik woon bij mijn ouders. Ik werk veel in de tuin samen met mijn vader. We hebben groenten gepland in de serre. 

 

Wat vind je moeilijk tijdens deze periode?

Mijn oma is een maand geleden overleden aan het coronavirus. Ik heb geen afscheid kunnen nemen. Tijdens de begrafenis mochten er maar 8 personen aanwezig zijn.

 

Wat wil je nog graag vertellen aan de andere deelnemers van De Kei?

Hopelijk blijft iedereen gezond en sterk. Ik kijk ernaar uit om terug op cursus te gaan. Het zal fijn zijn om andere deelnemers en de begeleiding terug te zien.

 

Het verhaal van Els

Wat vond je van het krantje?

Ik vind het een mooi en interessant krantje. Tof dat jullie iets doen voor ons. Ik mis de cursussen wel. Ik hoop dat ik binnenkort terug mee kan gaan op een computercursus.

 

Wat doe je nu zoal?

Ik ga af en toe werken, maar moet vooral veel doppen. Verder zit ik op mijn laptop te oefenen in Word. Doordat ik Ernest (mijn lief) door Corona niet kon zien, heeft mijn begeleidster me leren skypen. Ik miste hem enorm. Zaterdag heb ik hem voor het eerst teruggezien. We zijn dan een dagje naar Gent geweest.

 

Wat ga je nog doen?

Ik moet volgende week terug gaan werken. Morgen ga ik winkelen en een tomatengroentesoepje maken.

 

Het verhaal van Ann

Hoe gaat het met jou?

Goed, met mij gaat alles goed.

 

Wat is er in jouw leven veranderd?

Ik kon de hele tijd blijven werken in de wasserij, dus dat was goed. Soms moet ik wel een mondmasker opzetten, als we bijvoorbeeld samen de lakens moeten opplooien.

 

Wat heb je de afgelopen weken gedaan?

Met de groep in ons huis hebben we een gezellige café-avond gehouden, in onze bubbel. Er waren dan ook veel leuke gezelschapsspelletjes. Dit was heel fijn!

 

Wat wil je nog graag vertellen aan de andere deelnemers van De Kei?

Ik mis de andere deelnemers enorm en hoop dat we snel terug op cursus kunnen gaan. We kunnen altijd goed plezier maken samen en dat is plezant.

 

Van Georgette kregen we dit lief gedichtje opgestuurd.

Dank je wel, Georgette!

 

KLAVERTJE VIER

 

Mijn klavertje vier

Stuur ik ieder die gevangen zit met het gruwelijke coronavirus

Die nog steeds zitten te vechten voor hun leven

Laat ze genezen van deze ziekte

Laat dit klavertje vier ook door gaan

Aan al de verzorgende zowel dokters als verpleging personeel

Dit houd jullie sterk

Hou dit klavertje vier stevig in u handen vast

En ook het thuis verpleging als de familiehulp

Verdienen al ons begrip en vertrouwen

Jullie houden je sterk jullie doen gewoon u werk verder

Niks is voor jullie te veel

Steeds sta je voor ons klaar

Ik bewonder je van harte

Ik spreek dit uit het diepste van mijn hart

Hier heb ik geen andere woorden voor

Alleen mijn dankbaarheid naar jullie toe

Geef ik daarom jullie ieder deze klavertje vier

Om u geluk sterker te maken.

Het verhaal van An

Hoe gaat het met jou?

Met mij gaat alles goed. Het begint wel een beetje lang te duren de corona, maar we weten onze dagen nog te vullen.

 

Wat heb je de afgelopen weken gedaan?

Ik puzzel heel graag. Ik maak puzzels van wel 1000 stuks. Op mijn lievelingspuzzels staan voornamelijk pandaberen, want daar ben ik verzot op.

Den Brand organiseert ook fijne activiteiten. Zo zijn we al een paar keer gaan fietsen en spelen we Kubb in het zonnetje.

 

Wat vind jij moeilijk tijdens deze periode?

Ik mis de cursussen van De Kei. Normaal ging ik mee knutselen met het weekend van ‘Liever creatiever’. Ik vond het wel jammer dat de cursus niet kon doorgaan. Een vriend die in Den Brand woonde is thuis bij zijn ouders gaan wonen. Ik mis hem wel, maar we kunnen contact houden. Ik gebruik daarvoor via de gsm van Den Brandt.

 

Heb je de laatste weken iets nieuws ontdekt?

Ik heb de nieuwe cd van K3 gekregen van een vriend: “Altijd blijven dromen”. Ik heb veel liedjes leren kennen. Tijdens een activiteit leerde ik ook de kruisjessteek naaien. Ik naaide al een flamingo, een pandabeer en nog andere dieren. 

 

Wat wil je nog graag vertellen aan de deelnemers van De Kei?

Dat ik de corona een beetje moe ben. Ik mis de cursussen enorm en de andere deelnemers. De Kei is kei tof!

 

Het verhaal van Stijn

Hoe gaat het met jou?

Het gaat goed met mij.

 

Wat is er in jouw leven veranderd?

Er is niet echt veel veranderd. Gelukkig kan ik nog gaan werken. Al moet ik minder vaak gaan. ’s Morgens mag ik zeker mijn mondmasker niet vergeten. In de andere hal is dat niet nodig. Maar in de andere hal is het verplicht om een mondmasker te dragen. Ondertussen ben ik er wel aan gewend.

 

Wat heb je de afgelopen weken gedaan?

Begin maart ben ik verhuisd. Ik woon nu bij mijn ouders in een appartement. Samen met hen maak ik veel wandelingen. Als het mooi weer is ga ik graag fietsen. Als het slechter weer is dan kijk ik naar een DVD. Mijn favoriete DVD is die van F.C. De Kampioenen.

 

Wat vind je moeilijk tijdens deze periode?

Eigenlijk ben ik elke dag goed gezind! Toch mis ik mijn vrienden van de bowling en badminton. Er zijn geen trainingen meer. Ik hoop dat we opnieuw kunnen starten in september.

 

Wat wil je nog graag vertellen aan de andere deelnemers van De Kei?

Het is belangrijk om goed in je kot te blijven. En als je naar buiten gaat, hou dan voldoende afstand van andere mensen.

 

Het verhaal van Inge

Hoe gaat het met jou?

Het gaat goed. Maar ik vind het wel lastig om binnen te zitten. Ik ben al maanden niet meer naar huis kunnen gaan. Dus ik mis mijn familie wel.

 

Wat is er in jouw leven veranderd?

Ik zie mijn familie en vrienden veel minder. Vroeger ging ik om de 2 weken een weekend naar huis. Woensdag zie ik mijn mama. Dat is iets om naar uit te kijken.

Ik mis ook het zwemmen in de zwemclub. Maar mijn vrienden mis ik het meeste.

Mijn voormiddagen zien er ook anders uit nu ik niet meer kan werken bij een onthaalmoeder.

 

Wat heb je de afgelopen weken gedaan?

Mijn vrienden en ik kunnen elkaar niet meer bezoeken. Dus houden we digitaal contact met elkaar. We videobellen regelmatig. Ik ben blij dat ik dit geleerd heb op cursus!

 

Het verhaal van Kristof

Hoe gaat het met jou?

Het gaat redelijk goed met mij. Ik verveel me wel een beetje. Maar voor de rest gaat het wel.

Wat is er in jouw leven veranderd?

Ik kan niet meer afspreken met mijn familie en kameraden. Dus we houden contact met elkaar door te bellen. Dit doen we via Messenger. Of met een gewone telefoon als ze geen smartphone hebben.

Doordat wij tot de risicopatiënten behoren mag ik niet meer werken. Ook mijn hobby’s kan ik niet meer beoefenen. Ik deed de verdedigingssport  Warrior Within. En ik de activiteiten van KVG zijn ook stopgezet.

Wat heb je de afgelopen weken gedaan?

Ik houd me bezig door spelletjes te spelen. Op de computer speel ik Woord Kruis. Met 6 letters probeer ik verschillende woorden te vinden. Geregeld zit ik op Facebook en chat ik via Messenger. Of ik kijk naar grappige cartoonfilmpjes. Humor houdt me wel op de been.

Mijn medebewoners en ik spelen verschillende gezelschapsspelen. Onze favorieten zijn UNO, Rummikub, Monopoly en Black Stories. In onze leefgroep kunnen we ons inschrijven voor activiteiten. Meestal kies ik om te gaan wandelen.

Wat vind je moeilijk tijdens deze periode?

De onzekerheid over de toekomst vind ik wel zwaar. Ik heb structuur nodig en dat is nu weggevallen.

Ik mis mijn familie en vrienden. Ik zal blij zijn als ik hen terug kan zien. Ik hoop ook dat ik snel terug kan starten met vrijwilligerswerk, toneelschool en terug op cursus kan.

Heb je de laatste weken iets nieuws ontdekt?

Ik kan sinds kort mannetjes en armbanden in Macramé maken. Mijn begeleiding heeft me op weg geholpen. Nu lukt het al vlot.

Wat wil je nog graag vertellen aan de andere deelnemers van De Kei?

Ik hoop dat iedereen gezond en wel door deze crisis komt! 

 

Het verhaal van Georgette 

Hoe gaat het met jou?

Het gaat wel goed met mij. Over het algemeen voel ik me sterk. Al zijn er momenten dat ik het een beetje moeilijk heb. Dan zoek ik vooral steun bij mijn omgeving.

Wat heb je de afgelopen weken gedaan?

Ik ben druk bezig geweest in de keuken. Ik maak truffels en pralines. Ik dop mijn truffels in kokospoeder. Dat is mijn favoriet. Dagelijks maak ik een wandeling met iemand van familiehulp. Dit is heel belangrijk voor mij. Zo worden mijn spieren niet te stijf. Ik heb ook elke dag contact met mijn vrienden via telefoon, Skype, chatberichtjes, …

Wat vind jij moeilijk tijdens deze periode?

Er is veel weggevallen van activiteiten. Ik deed bijvoorbeeld aan rolstoeldansen, maar dat kunnen we nu even niet meer doen.

Ik deed altijd boodschappen met een persoon van thuisverpleging. Nu brengen ze de boodschappen aan huis. Dat is wel gemakkelijk. Maar ik ga liever met hen mee.

De bezoekjes aan de psychologe verlopen nu via Skype. In het begin was dat even wennen, maar ik kan goed met de computer werken.

Heb je de laatste weken iets nieuws ontdekt?

Deze week heb ik voor het eerst een bananenbrood gebakken. Het recept van Piet Huysentruyt heb ik op internet gevonden. Ik doe ook mee met de wekelijkse uitdaging van ZEWOPA. Door het juiste antwoord of een foto door te sturen, kan je de uitdaging winnen. Een beetje zoals in jullie krantje!

Wat wil je nog graag vertellen aan de deelnemers van De Kei?

Dat iedereen sterk moet blijven. Zorg goed voor jezelf en houd het veilig. Blijf zoveel mogelijk binnen. Je kan contact houden met je vrienden via Skype. Je kan chatberichten sturen of telefoneren. Probeer iedere dag met iemand te praten als je alleen woont, zo voel je je zeker niet alleen! En houd de moed erin! Alles komt goed.

 

Het verhaal van Maarten

Hoe gaat het met jou?

Het gaat wel.

Wat is er in jouw leven veranderd?

Eerst werkte ik 3 dagen per week. Maar de horecazaken moesten sluiten. Daardoor kon ik een hele tijd niet meer gaan werken. Nu mag ik 1 keer per week gaan.

Ik woon alleen. Mijn begeleiding helpt me met papierwerk. Ze mogen niet meer langskomen dus nu bellen we met elkaar.

Wat heb je de afgelopen weken gedaan?

Ik zit veel achter de computer. Via facebook en Messenger houd ik contact met vrienden en andere deelnemers. Op de website van YouTube luister ik naar muziek of kijk ik naar filmpjes. De filmpjes brengen me aan het lachen. Ook kijk ik naar programma’s op VTM Go.

Verder zorg ik voor het huishouden. De was doe ik in het weekend. Ik kook elke avond. Ik maak waar ik zin in heb. Onlangs heb ik wortelpuree gemaakt. Hiervoor volgde ik het recept van Loïc Van Impe. Het was lekker!

Geregeld maak ik een fietstocht in de buurt. Met de routeplanner van fietsnet heb ik gezocht naar de veiligste route.

Wat vind je moeilijk tijdens deze periode?

Het moeilijkste vind ik om geen vooruitzicht te hebben. Mijn ontspanning is ook weggevallen. Ik mag niet meer drie keer per week werken. Ik zou gaan helpen op een festival. Een kamp in de zomer gaat niet door. En de cursussen van De Kei zijn geannuleerd. De weekenden zijn soms zwaar. Maar ik mis het wel. Ik vind het moeilijk om me bezig te houden.

Heb je de laatste weken iets nieuws ontdekt?

Ik heb mooie liedjes ontdekt toen ik naar het programma ‘Liefde voor muziek’ keek. Er deden bekende artiesten mee, zoals Gene Thomas en Peter Van Laet. The Starlings hebben me verrast met hun liedjes.

Wat wil je nog graag vertellen aan de andere deelnemers van De Kei?

Ik hoop om andere deelnemers snel terug te zien op cursus!